Dövme Boyalarının Cilde Verdiği Zararlar Nelerdir? Dövme Boyaları Sağlıklı Mıdır?

Dövme Boyalarının Cilde Verdiği Zararlar Nelerdir? Dövme Boyaları Sağlıklı Mıdır?

Dövme Boyalarının Cilde Verdiği Zararlar Nelerdir? Dövme Boyaları Sağlıklı Mıdır?
Vücut sanatı olarak da bilinen dövme, birçok insan için hem bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Dövmeler gün geçtikçe çoğaldıkça dövme sanatında da yenilikler eklenmektedir.  Bu yenilikler tasarımla ilişkilendirilebilirse, dövme için tercih edilen malzemeleri de dahil etmek mümkündür. Dövmelerde iğnenin kullanımından bahsetmek mümkündür. Bu en son teknolojidir ve malzemeler de onunla uyumludur. İğne çok sayıda boyayı cilde aktararak çizimi başlatır. Boyalar çeşitlidir ve bu, dövmenin kalitesini ve sağlığını belirler. Her ne kadar dövme resimleri ortaya çıkış tarihi ile bulundukları yer arasında ayrım yapılsa da, bunların da bilinmesi gerekmektedir. Dövme boyalarının cilde verdiği zararlar nelerdir sorusu oldukça merak konusu olmuştur. 
Yüzyıllar önce dövmede toprak mineralleri kullanılıyordu. Bu malzemeler doğadan gelmektedir ve zararları hakkında bilgi vermek mümkün değildir. Ancak günümüzde kullanılan boyalar doğal sentetikler olarak ikiye ayrılmaktadır. Sentetik metal tuzu pigmentleri, plastik boyalar, bitkisel boyalar ve doğal mineral pigment boyaları bu kapsama dahil edilebilir. Elbette ki bunların her biri tek bir malzemeden değil, tek bir bileşenin sonucunu oluşturmaktadır. Bu nedenle içerik hakkında ayrıntılı bilgi elde etmek önemlidir. Her rengi elde etmek için farklı malzemeler kullanılır. 
Örneğin karbon, manyetik kristaller ve siyah renk için kullanılır. Kahverengi için aşı boyası tek başına yeterlidir. Kadmiyum sarısı, hardal sarısı, krom numarası ve kurkuma sarısı gibi tonlardan sarı elde edilir. Aynı zamanda olası bakterilerin de önüne geçerek birçok durumun önüne geçer. Bu çözelti, saf, cadı fındığı, gliserol ve denatüre alkol gibi birçok bileşeni içermektedir. Dövme boylarının cilde verdiği zararlar elbette oldukça fazladır. Ama kişinin yaptıracağı mekân sağlıklı boyalar kullanıyor ise, bu cilde zarar vermesini engellemektedir. 


Dövme Boyası Nedir? 
Genelde içinde vegan içerikler bulundurmaktadır. İçinde bulundurduğu pigmentler sayesinde vücuda zarar vermemektedir. Dövme boyalarının amacı çizdirdiği şekle renk vermektedir. Dövme boyalarının tekniklerinin geliştirilmesinin yanı sıra, ekolojik farkındalığın gelişmesiyle birlikte dövme bileşenlerinde insana ve doğaya saygılı içerikler ortaya çıkarmaktadır. Vegan dövme mürekkepleri dövme endüstrisinde şimdiden ön plana çıkmaktadır.  Vegan boyalar, hiçbir hayvansal içerik içermeyen değil, aynı zamanda hayvanlar üzerinde test edilmemiş ürünlere denilmektedir. Çevre dostu ürünler aynı zamanda ağır boyaları solumak zorunda kalan dövme sanatçıları için de önemli bir koruyucu unsurları içermektedir. Bu tür ürünleri talep eden müşterilere, doğa içeriği üreten firmaların tüm dövme mürekkeplerine hâkim olacağı umulmaktadır. 


Dövme Boyaları Sağlıklı Mıdır?
Dövme boylarının ne gibi kimyasallar içerdiğini hemen hemen herkes bilgi sahibidir. Bu sebepten dolayı da dövme yaptırırken dövme boyalarının hangi kimyasallar içerdiğine dikkat etmekte fayda vardır. Dövme boyları sağlıklı mıdır? Genel olarak bakıldığın da, işini düzgün yapan yerlerde sağlıklı boyalar kullanılmaktadır.  İlk önce dövme yaptıracak kişilerin dövme boyasının kalitesine bakması gerekmektedir. 
Dövme malzemelerinin boyutu ve kalitesi farklılık göstermektedir. Her ne kadar piyasa koşullarında ucuzlatmak için bazen çok kalitesiz malzemelere rastlamak mümkün olsa da profesyonel olarak dövmeyle ilgilenenlerin bu tehlikeli ürünlerden uzak durmaları avantajlı olacaktır. Evet, dövme boylarının kalitesi çok önemlidir. Dövme işlemi insan sağlığına yönelik riskler içerdiğinden, kaliteli veya düşük kaliteli malzemelerin kullanımı önemli riskler oluşturabilmektedir. Yüksek kaliteli malzemelerin kullanılması daha steril bir çalışma ortamı sağlar ve daha kaliteli ve daha uzun ömürlü bir dövme işleminin sağlanmasına yardımcı olabilmektedir. 


Dövme Boyalarının Kalitesi Önemli midir? 
Dövme boyasının kalitesi, kullanılan pigmentlerin kalitesine, doğallığın stabilitesine, , dinamizme ve toksik olmayan içeriğe bağlıdır. Ayrıca uygulama teknikleri, sterilizasyon yöntemleri ve dövme sanatçısının becerileri de kaliteyi etkileyebilir. Renk kalıcılığını sağlamak ve sonuç almak için dövme sektörünün kurallarına uygun boyaların kullanılması avantajlıdır. Dövme boyalarının kalitesi önemli midir,  dövme boyalarının kalitesi her koşulda önemlidir. Eğer cildinizi seviyorsanız ilk olarak yaptıracağınız yerdeki dövme boyalarının kalitesine bakmanızda fayda olacaktır. 


Dövme Boylarının Son Kullanma Tarihi Önemli midir? 
Dövme boylarının kalitesine baktığımız gibi son kullanma tarihlerine de bakmamız oldukça önemlidir. Dövme boylarının son kullanma tarihi önemli midir? sorusu bir diğer merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Dövme mürekkeplerinin kalitesinin yanı sıra son kullanma tarihleri de vardır. Dövme mürekkebinin son kullanma tarihi üretici firmaya ve ürün özelliklerine göre değişiklik gösterebilir ancak genel olarak açılmamış bir şişe veya ambalaj üretim tarihinden itibaren 2 ila 3 yıl süreyle kullanılabilmektedir. Ancak, kullanmadan önce etiketi okuyarak ve üreticinin talimatlarını izleyerek mürekkebi uygun şekilde saklamak önemlidir. Ayrıca dövme mürekkebinin renk tonunun, kalitesinin ve güvenliğinin zamanla bozulabileceği unutulmamalıdır.  
Dövme mürekkeplerinizi ısıdan ve doğrudan güneş ışığından korumak da çok önemlidir. Bu yüzden dövme yaptıracağınız yerdeki boyları kontrol etmemizde faydalı olacaktır. Ama işini düzgün yapan firmalar zaten bu hususlara çok dikkat etmektedirler. Sonuçta derinin altına işleyen bu işlem vücutta istenmeyen reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu sebepten dövme boyalarının tarihleri ve kalitesi çok önemli bir husus sayılmaktadır. 


Dövme Boyalarını İnternetten Almak Sağlıklı mıdır? 
Dövme yaptırmak isteyen bazı kişiler, işlemi daha uyguna getirebilmek adına kendilerine internetten boya sipariş vermektedir. Ama internetten alınan her dövme boyası sağlıklı değildir. Dövme boyası almak isteyen kişiler içindekilere ve son kullanma tarihlerine dikkat etmelidir. Bu sebepten internetten dövme almak yerine işlemi yaptıracakları yerlerdeki boylara güvenebilirler. En sağlıklı bu şekilde olacaktır. 


Dövme Boyalarının Zararları Kalıcı mıdır? 
Dövme boyalarının zararları kalıcı mıdır sorusu diğer merak edilenler arasında yer almaktadır. Bazı Dövme boylarının zararları olduğu kadar, bazı dövme boylarının da zararsız olduğu görülmüştür. Genelde dövme yapan yerlerin vegan boya tercih ettikleri görülmektedir. Hiçbir hayvana zarar verilmeden oluşturulan bu boyalar kişilere zarar vermemektedir. Kimyasal madde içeren dövme boyları ise zararları nadir de olsa kalıcı hal almaktadır. Çünkü dövme boyasının içerdiği kimyasal madde vücutta farklı reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu sebepten dolayı da dövme boyasının içerisinde hangi maddeler olduğuna dikkat edilmelidir. Dövme yaptıracak bazı kişiler genelde bu unsurlara dikkat etmemektedir. 


Dövme Boyası Vücutta Nasıl Kalıcı Olmaktadır? 
Dövme boyaları vücutta kalıcı olarak kalmaktadır. Genel olarak dövme yaptıran kişiler vücutlarında kalıcı olması için dövme yaptırmaktadır. Dövme mürekkeplerinin çalışma prensibi, dövme makinesinin ucunda bulunan iğneler sayesinde alınan dövme mürekkebinin bu şekilde cilde enjekte edilmesine denmektedir.  Dövme iğnesi ile cildimizin üst tabakasının 1 ila 2 milimetre altına bir delik açılır. Dövme mürekkebi bu deliğin oluşturduğu gerilim alanını sağlamaktadır. 
Dermis adı verilen bu bölgedeki antikorlar ve beyaz kan hücreleri, enjekte edilen mürekkebi çevreler ve orada hapseder. Sebebi bağışıklık sisteminin yapısıyla bağlantılıdır. Prensip olarak antikorlar vücuda giren organizmaları etkisiz hale getirir ve yok etmektedir. İğne uçlarının neden olduğu yaralanmaya tepki veren beyaz kan hücrelerimiz, vücuda giren mikrop ve bakterileri yok etmek için normal şekilde hareket eder. Beyaz kan hücreleri vücuttaki yabancı maddeleri adeta yutar ve bunların kan yoluyla vücuttan atılmasını yardımcı olur. Ancak dövme mürekkebindeki pigmentler, beyaz kan hücrelerinin yiyebileceğinden yani vücuttan atılabileceğinden daha fazladır. Bu nedenle mürekkebin içerdiği parçacıkları cildimizin altında bulunan fibroblastik hücrelerin içindedir. 
Oluşturulan bu dövmeler kalıcı dövme olarak isimlendirilmektedir. Mürekkep olarak da bilinen ürünler farklı pigmentlerden ve taşıyıcılardan oluşmaktadır. Bir taşıyıcı, pigmentin dermise iletilmesi için bir çözücü görevi görmektedir. Karışık mürekkep ve temiz ajanları destekler Etil alkol veya damıtılmış su gibi bileşikler çözünmede etkilidir. Dövme öncesi cildi dezenfekte etmek için alkol kullanıldığında, derinin geçirgenliğini arttırarak cilde daha fazla pigment taşınmasına yardımcı olmaktadır. Kısaca dövme boyası vücutta bu şekilde kalıcı kalmaktadır.