Dövmede Kullanılan Boyalar Ve Riskleri Nelerdir?

Dövmede Kullanılan Boyalar Ve Riskleri Nelerdir?

Dövmede Kullanılan Boyalar Ve Riskleri

Vücut sanatı olarak da bilinen dövme hem bir moda hem de yaşam tarzı olarak da birçok insana hitap etmektedir. Dövmeler gün geçtikçe sıklaşırken, dövme sanatında yenilikler de beraberinde gelmektedir. Bu yenilikler tasarım ile ilgili olabildiği gibi aynı zamanda dövme yapmak için tercih edilen malzemeleri de dahil etmek mümkündür.

Dövmeler için bir iğne kullanımından söz etmek mümkündür. Bu son teknoloji olup kullanılan malzemeler de buna eşlik edecek şekildedir. Bu iğne birçok boyayı deri içerisinde aktarmaktadır ve böylelikle bir tasarımı başlatmaktadır. Boyalar ise çeşitlenmektedir ve bu durum dövmenin kalitesini ve ne kadar sağlıklı olduğunu da belirlemektedir. Dövme boyaları kendi içerisinde ayrılırken burada boyaların ortaya çıkış tarihi ve nerelerde kullanıldıkları da bilinmelidir.

Dövmenizin Boyasını Tanıyın!

Dövme yaparken yüzyıllar öncesinde toprak mineralleri kullanılmaktaydı. Bu malzemeler doğadan gelmekte olup zararları hakkında bilgi sunmak da mümkün değildir. Ancak bugün kullanılan boyalar kendi içerisinde doğal ve sentetik olarak ayrışmaktadır.

Sentetik metal tuzları pigmentler, plastik boyalar, bitkisel boyalar ve doğal mineral pigment boyalar da bu kapsama dahil edilebilir. Elbette her biri tek ibr malzemeden yapılmaz ve bir bileşenin sonucudur. Bu nedenle içerik hakkında ayrıntılı bilgi edinmek önemlidir. Her rengi elde etmek için farklı bileşenler kullanılır. Örneğin siyah rengi için karbon, manyetik kristalleri ve vüstit kullanılmaktadır. Kahverengi için ochre tek başına yeterlidir. Sarı ise kadmiyum sarısı, ochre, krom sayısı, kurkuma sarısı gibi tonlardan elde edilmektedir.

Bu esnada bir taşıyıcı çözelti de vardır ve bu malzemenin maçı mürekkebin doğru bir şekilde dağılmasıdır. Aynı zamanda olası bakterileri önleyerek birçok riskli durumun da önüne geçmektedir. Bu solüsyonun içerisinde saf su, Witch hazel, gliserol, denatüre alkol gibi birçok malzeme yer almaktadır.

Dövme Boyaları Riskli Mi?

Dövme ürünlerinde bir standarttan söz etmek her zaman mümkün olmaz. Dövme boyaları, birçok farklı teknik ile elde edilebilir ancak kişiler kendilerine uygun ve sağlıklı olduklarını düşündükleri yöntemi tercih edebilir. Kimyasal yapılar aslında kişinin alerji durumunu ve vücudun tepkimesini etkileyen ölçü önemli noktalardır.

Dövmenin içerisinde ağır metal söz konusu ise bu durumda MR cihazı riskli hale gelir ve bu dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ancak hali hazırda son yıllarda üretilen birçok boyada ağır metal etkisinde azalma veya tamamen çıkarılma görülmektedir. Buna cıva ve kadminyum da eklenmelidir. Bunlar çıkarılıp sentetik malzemeler tercih edilmiştir.

Elbette doğal dövme boyaları da vardır ancak içerisinde sentetik karışımı olan doğal boyalar daha öne çıkmaktadır. Bu gibi sebepler nedeniyle döve riskli olabilir de olmayabilir de. Burada belirleyici olan dövme boyasının içerisinde kanserojen etkili bir malzemenin olup olmamasıdır.

Vegan Dövme Boyalarının Sağlığa Etkisi

Vegan dövme boyaları oldukça yenidir ve ne kadar sağlıklı oldukları konusunda araştırmalara açıktır. İsmi vegan odluğunda daha sağlıklı olabileceği düşünülse de bu aslında her zaman için geçerli değildir. Vegan dövmelerin içerisinde kimyasallar yer alabilir ve burada belirleyici olarak bir ayrım yapmak için araştırmalar şarttır.

Vegan dövmelerde siyah rengi vermek için ağaç kaynaklı karbon kullanımı vardır. Kırmızı rengi için sandal ağacı kullanılmaktadır ve yeşil rengi için monazo boyaları tercih edilmektedir. Buna karşın kahverengi ve mavi boya vegan dövme boyalarında görülmemektedir. Renk çeşitliliği yine de fazla olan vefan dövme boyaları, tercih edenler için birçok alternatifi bünyesinde barındırmaktadır. Dövme yaptırmayı sevenler için boya seçenekleri fazladır.